Gabi konyhája

Az én ír szódás kenyerem

A kenyér gabonafélék, illetve kukorica lisztjéből sült, erjesztett tészta, az újkorban alapvető néptáplálék. Némileg különböző formában ugyan, de a világ minden részén fogyasztják.

Egy hete, hogy bekuckóztunk a gyerekkel. A férjem tűzoltó, így neki mennie kell szolgálatba, nekem pedig – ahogy eddig is – ebédet kell készítenem neki, ami ebben a megváltozott életritmusban nem is olyan egyszerű. A közeli hiper-szuperben nem mindig azt az alapanyagot tudom megvásárolni, amiből el szeretném készíteni az ételt.

Az Édesem a paradicsomlevesen kívül mindent megeszik. Nem válogat, ám a kenyér nála sarkalatos kérdés. Elvből nem veszek szeletelt kenyeret, de ha nem marad friss kenyér a polcon vagy épp nincs kedvem lemenni pékáruért, magam „kell”, hogy megsüssem.

Szeretek kenyeret sütni. A gyökereimhez vezet vissza. Még drága jó nagyim mutatta meg a kenyérsütés, a dagasztás minden csínját-bínját. Amikor már nagyon idős volt és nem bírta úgy energiával felhagyott a kenyérsütéssel, de a napi süteményeket még akkor is elkészítette.

Lélekmelegítő olyan egyszerű alapanyagokból, mint a liszt, a víz és a só egészséges és tápláló ételt készíteni a családom számára. A dagasztás számomra terápia. Az összes frusztrációmat kiélhetem benne. Minél jobban gyömöszölöm a tésztát, annál hatékonyabban dolgozom meg. A negatív érzelmeimet alakítom át valami hétköznapian egyszerű csodálatos étellé.

A térfogatnövelő és lazító szerekkel nem mindenki boldogul könnyen. A kovász nem ördöngösség, még csak gyakorlatot sem igénnyel az elkészítése. Maximum egy kis odafigyelést. Ennek ellenére sokan félnek tőle. Élesztővel könnyű és gyors kenyeret készíteni, de ez, az utóbbi időben hiánycikk.

Ekkor ugrott be egy régi Gordon Ramsay recept, az Ír szódás kenyérről. Baromi egyszerű, gyors, könnyen elkészíthető és nagyon finom.

A recept:

  • 35 dkg BL-55 liszt
  • 15 dkg valamilyen teljes kiőrlésű liszt
  • 1½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dl joghurt 1,5 dl vízzel elkeverve, mivel írót Magyarországon nem igazán lehet kapni.

Elkészítés:

  • Kapcsoljuk be a sütőt 200° C fokra. Tűzálló tálba helyezzünk vizet a sütőtérbe. Egy sütőlemezre helyezzünk szilikonos sütőpapírt.
  • A száraz hozzávalókat tegyük bele egy nagy tálba és a kezünkkel keverjük össze.
  • A vízzel elkevert joghurtot öntsük a lisztes keverékhez és gyúrjuk szilárd tésztává.
  • Amikor majdnem összeállt a tészta, borítsuk nyújtódeszkára és jól dolgozzuk össze. képezzünk belőle gömb alakot.
  • Helyezzük a sütőpapíros sütőlemezre. Picit lapítsuk meg a tetejét a tenyerünkkel. Ne nyomjuk le nagyon épp, hogy csak a gömb ívét vegyük el. Éles késsel bátran vágjuk be a tészta   tetejét kereszt alakban.
  • Gőzös térben süssük készre 35-40 percig. Akkor kész, ha a kenyér visszakopog.

Állagra picit tömörebb, mint egy élesztős kenyér és olyan nagy lyukak sincsenek benne, mint egy kovászos kenyér esetében. Az íze leheletnyit édeskés, de ez csak a hasznunkra válik, amikor sós étellel vagy étel mellé fogyasztjuk.

Kiss Gabriella,  hobbyblogger

Kövess, szeress, ossz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszett a bejegyzés? Kérlek oszd meg mással is!