Gabi konyhája

Frittata, avagy az olasz tojáslepény

Mit főzzek ma? Basszus, a hűtő tele van mindenféle maradékkal, picit megaszott zöldséggel, be nem csomagolt megszáradt sajttal vagy szalámival!

Gondolom, hogy csak nem nekem van problémám a mindennapos főzéssel és vacsora készítéssel. Ráadásul, nem egyszer, nem kétszer találok vissza nem csomagolt sonka vagy szalámi szeleteket a hűtőben. Minőségileg még semmi baja, de a gyerek trehánysága miatt már egy picit megszáradt a széle. Na ilyenkor tudok ideges lenni, mert szendvicsben már nincs kedve senkinek sem elfogyasztani. Ilyenkor vagy melegszendvicset csinálok vagy tojásrántottába aprítom bele vaaagy elkészítem a család új kedvencét a sütőben sült tojásrántottát!

Az egyik főzőcsatornán jött velem szembe ez a szuper egyszerű, gyors és környezetbarát, spórolós reggeli-ebéd-vacsora ötlet, a frittata, avagy az olasz tojáslepény.

Végtelenül könnyű elkészíteni és még mosogatni sem kell utána sokat. Ráadásul az összes maradékot fel tudom hozzá használni. Sőt zöldséget is tudok bele csempészni így még az is eszik zöldséget, aki amúgy alapból nincs odáig érte.

Frittata

Az alapanyagok mennyisége és összetétele attól függ, hogy mekkora sütőformába készítjük el az ételt. Az én receptem egy 30 cm átmérőjű és 3 cm magas pite sütőformába szokott elkészülni.

Hozzávalók:

  • 10-13 darab tojás (nagyságtól függ)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 szelet bacon csíkokra vágva
  • 10 dkg sonka csíkokra vágva
  • 3-4 fej gomba negyedekbe vágva
  • 3-5 cm hosszú cukkini maradék (kihagyható vagy helyettesíthető répával, spárgával, paprikával)

Elkészítés:

  • Bekapcsoljuk a légkeveréses sütőt 150°C-ra és kivajazzuk a sütőformát.
  • Egy serpenyőben olajat melegítek és megpárolom a gombát.
  • Amikor a gomba elfőtte a levét az összes többi hozzávalót a gomba mellé zúdítom és készre pirítom a zöldséges-húsos keveréket. Sózom, borsozom.
  • Miután szép szint kapott a hagyma, a többi zöldség és husika elrendezem az egészet a sütőformába.
  • Felverem a tojásokat, sózom, borsozom és a zöldséges keverékre öntöm.
  • Az előmelegített sütőbe helyezem a lepényt és 30-40 perc alatt készre sütöm.

Friss zöldsalátával isteni bármelyik étkezésre.

Kiss Gabriella, hobbyblogger

Kövess, szeress, ossz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszett a bejegyzés? Kérlek oszd meg mással is!