Gabi konyhája

Húsvéti kalács gyorsan és egyszerűen.

Ebben a húsvéti kalácsban az a jó, hogy gyorsan és pofon egyszerűen el lehet készíteni. Az élesztőt nem kell felfuttatni és a dagasztás sem igényel hosszú időt. Ráadásul, ha megformázva betesszük a hűtőbe egy jól záródó nylon zacskóba, akkor másnap reggel csak ki kell venni a csomagolásból, 170-180 C° előmelegített sütőbe betenni és 25-30 perc alatt készre sütni. Mire a család felébred, már az asztalon illatozhat az ünnepi húsvéti kalács.

Szeretem a húsvéti ünnepeket, amikor egy picit lelassítunk és nyugodtan, csendben együtt lehetek a családommal. Természetesen, ilyenkor jó pár nappal előtte meg kell terveznem, hogy mi legyen az ünnepi menü, mit egyen a család, mivel kínáljuk a vendégeket. Össze kell szerveznem, hogy a munka és a sport mellett, mikor, hol tudok bevásárolni és mennyi időt szeretnék a konyhába tölteni az ételek elkészítésével.

Kedvenceim azok a sütőben elkészíthető fogások, amelyeket csak bedobálok a tepsibe, majd a sütőbe és mire kettőt pislogok már kész is. Mivel az ünnepi asztalról nem hiányozhat a finom friss, saját készítésű kalács kénytelen voltam felkutatni egy olyan receptet, amelynek elkészítése nem rabol el az életemből sok időt. Így akadtam rá Borbás Marcsi – Édes töltött kalács receptjére, amit én töltelék nélkül készítettem el.

Húsvéti kalács

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 10 g só
  • 30 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 25 g élesztő
  • 225 g tej
  • 50 g puha vaj, nem margarin!!!!!!!

Elkészítése:

Langyos tejben elkeverem az élesztőt, a tojássárgáját és a cukrot.

A liszthez hozzáadom a sót és picit átforgatom az újaimmal, majd a tejes keveréket is és elkezdem dagasztani a tésztát.

Amikor már majdnem összeállt, akkor beledagasztjuk a puha VAJat, nem margarint is, és teljesen kidolgozzuk a tésztát, amit egy fedett edényben 15 percig hagyok pihenni.

A 15 perc letelte után újra átgyúrom a tésztát, hogy a felülete tökéletesen simává váljon. Ezután meleg helyen hagyom teljesen megkelni, majd elkezdem a formázást. Három egyenlő részre osztom a kalácstésztát és nagyujj vastagságú, a végein csúcsokban végződő szálakat sodrok. A három szálat az egyik végüknél összecsípem, majd hármas fonással kialakítom a kalács végleges formáját. A befejező mozdulat ugyan az, mint a kezdő mozdulat. A tésztaszálakat összecsípem és a kalács vége alá befordítom.

Lehet sütőpapíron is sütni, ám én egy 11 cm széles – 30 cm hosszú – 7 cm mély téglalap alakú sütőformába helyeztem és sütöttem meg.

Sütés előtt megkenem egy egész tojás és egy tojássárgájának a keverékével kétszer, úgy, hogy az első kenés után megvárom, amíg a máz megszárad a tészta felszínén, majd jöhet a második kenés és mehet is be a 170-180 C°-ra felmelegített sütőbe 25-30 percre.

Ugyan a recept 225 gramm tejet ír, néha ennél egy picit több kell, hiszen lisztje válogatja, hogy menni nedvességet tud megkötni. A lényeg, hogy ne legyen túlságosan lágy a tészta, hiszen formázni kell majd.

A család másik nagy kedvence a Sűrített tejes kalács, ami már egy kicsit ugyan macerásabb, de az íze és a csodás illata mindenért kárpótol.

Kiss Gabriella, hobbyblogger

Kövess, szeress, ossz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszett a bejegyzés? Kérlek oszd meg mással is!