Gabi konyhája

Pottyantós piskóta

Mikor jó a piskótra tésztája? Amikor megáll benne a kanál!

Piskóta tészta

Szerintem a világ legegyszerűbb, leggyorsabb és a lehető legtöbbféle képpen variálható süteménye a piskóta.

A legegyszerűbb, mert csak tojás, liszt és cukor kell hozzá. A leggyorsabb, mert mire felmelegszik a sütő már süthetem is a tésztát. A legtöbbféleképpen variálható sütemény, mert azon kívül, hogy a könnyű felvert a legtöbb torta alapja, különféle csemegéket, szeleteket készíthetünk belőle. Ehetjük önmagában, csokoládé öntettel, esetleg valamilyen krémmel betöltve vagy gyümölccsel sütve. Én most ez utóbbit választottam, a meggyes pottyantóst.

Pottyantós meggyes piskóta

Hozzávalók:

  • tojás
  • liszt, tojásonként 2,5 dkg
  • cukor, tojásonként 2 dkg
  • választott gyümölcs (Meggy friss vagy fagyasztott. A befőtt túl édes ehhez a süteményhez.)

Elkészítés:

Bekapcsolom a légkeveréses sütőt 160 C°-ra.

A tepsit kivajazom és alaposan beszórom liszttel vagy kibélelem sütőpapírral.

A tojásokat ketté választom, majd a tojásfehérjét kevés cukorral kemény habbá verem.

A tojássárgáját a cukor nagyobb részével fehéredésig keverem, amíg a cukor elolvad és könnyű hab lesz.

A felvert tojásfehérjébe beleöntöm a cukros tojássárgája habot majd beleszítálom a lisztet. Nagy laza mozdulatok összekeverem a tésztát.

A piskótatésztát beleöntöm a formába, szépen elegyengetem majd – jelen esetben – meggyel megpottyogtatom.

35-40 perc alatt enyhén gőzös sütőben készre sütöm. Amikor beteszem a tepsit a sütőbe pár marok vizet engedek a sütő aljába, amiből azonnal gőz keletkezik, épp annyi amennyi a sütéshez kell.

Kiss Gabriella, hobbyblogger

Kövess, szeress, ossz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszett a bejegyzés? Kérlek oszd meg mással is!