Ketogén diéta

“Az egészséges életmóddal nem veszítesz semmit, csak gyengeséget, letargiát és zsírt.”

Jill Johnson

Mi a ketogén diéta lényege?

A ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidrát bevitelen alapuló étrend, ahol a zsírok fogyasztása nagy mennyiségben engedélyezett. “Jó zsírokkal”, azaz többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakkal harcol a “rossz zsírok”, azaz a telített zsírok ellen.

Mi az a ketózis?

A Ketózis a szervezetben akkor alakul ki, amikor a szénhidrátbevitel drasztikusan lecsökken, a szervezet szénhidrát raktárai kiürülnek (néhány óra), és már nincs elég a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Ahogy fogy a cukor, a cukor szállításáért felelős inzulin (zsírraktározó hormon) helyett glukagon nevű “zsírbontó” hormon választódik ki. A zsír a májban ketontestekké alakul és máris nagyobb fordulatszámra kapcsoltunk. Egy olyan tápláló energiaforrást kapunk, amelyet testünk szinte valamennyi sejtje képes hasznosítani és a szénhidráthoz képest több mint kétszer annyi energiát szabadít fel.

Kedvező élettani hatások:

  • látványos fogyás
  • kontrollált éhségérzet
  • folyamatos energiaellátás és egyenletes szellemi teljesítmény
  • elfelejthetjük a hektikusan ingadozó vércukor szintet
  • javuló élettani mutatók
  • egyenletesebb fizikai teljesítőképesség

Mit ehetünk a ketogén diéta során

Mit ehetünk a ketogén diéta során?

Az alapszabály: minél kevesebb szénhidrát, annál jobb. A ketogén diéta során törekedjünk arra, hogy alacsony szénhidrát- és fehérje tartalmú ételek együnk. A zsíros ételek azonban egyáltalán nem tilosak, sőt, a jó zsírokban gazdag étrend indítja be és tartja fent a ketózis folyamatát. Nincs szigorúan tiltott étel, a fő, hogy kompenzáljunk egészséges zsírok fogyasztásával, folyamatosan biztosítva a ketózis üzemanyagát. Legjobb barátunk lesz a töpörtyű, a bacon és mindennapos rágcsálni valóvá válhatnak az olajos magvak.

A húsok közül a vörös hús és a lazac is kitűnő választás.

Az egészséges zsírok beviteléhez válasszuk az avokádót, az olíva- és kókuszolajat vagy a jó minőségű vajakat.

Az étrend szerves részét képezik az elmaradhatatlan zöldségek, de korántsem bármelyik. Nagy kedvenceink, a krumpli és az édesburgonya – a hüvelyeset leszámítva – messze vezetik a szénhidrát-táblázatot, de még a répa és a cékla is több szénhidrátot tartalmaz, mint például a paradicsom, káposzta vagy a padlizsán.

A szénhidrát bevitelt érdemes napi 50 grammban maximálni, de még jobb, ha nem megy 20 gramm fölé. Ehhez kezdetben, míg nem ismerjük ki az alapanyagokat és válogatjuk össze kedvenc receptjeinket, számolnunk kell a bevitt szénhidrát mennyiségét.

Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás. Az első számú választásunk legyen a víz, de cukor nélkül fogyaszthatunk teát és kávét is.

Még több információ:

www.ketozis.hu

https://www.edeskissemmiseg.hu/ketogen-dieta/csirke-chips-egeszseges-nasi/

error

Tetszett a bejegyzés? Kérlek oszd meg mással is!