Ketogén diéta

Ketogén, gluténmenetes zsemle

A barátnőm gluténérzékeny, ezért elkezdtem kísérletezni gluténmentes péksütemények készítésével. Az első választásom a ketogén diétában oly népszerű ketogén zsemle receptre esett, mert egyik hozzávaló sem tartalmaz sikért, azaz glutént.

Ez a nehezen emészthető, nem esszenciális fehérje adja a hagyományos lisztből készült termékek sikérvázát, amely tartást és struktúrát ad a kenyérnek, a zsemlének illetve az egyéb pékáruknak, ugyanakkor megkínozza azokat, akiknek a szervezete nem tudja megfelelő módon kezelni, mert a vékonybélben található bélbolyhok károsodni kezdenek, melynek következtében a tápanyagok felszívódását nem tudják megfelelően ellátni. Az előbb leírtaknak pedig számos, néha igen drámai tünetei lehetnek.

De térjünk vissza a ketogén, gluténmentes zsemlére, mert ez valami csoda.

Személy szerint imádom a kívül-belül magvas pékárukat, pláne ha azok formájukban is egy picit rusztikusak. Gyűlölöm a sok hiper szuperben kapható térfogatnövelő szerekkel telenyomott, tíz zsemlét megeszel még sem laksz jól típusú termékeket. Ebben a zsemlében viszont van anyag és íz, ráadásul másnap is finom puha. Az alap tésztát pedig dúsíthatjuk még magokkal, olajbogyóval, esetleg apró vágott szárított paradicsommal.

Ketogén, gluténmentes zsemle alaptésztája

Ketogén, gluténmentes zsemle recept

Hozzávalók:

  • 35 g útifű maghéj
  • 10 g lenmagliszt
  • 10 g bambuszrostliszt
  • 125 g vaj vagy sajtkrém
  • 1 csomag sütőpor (8 g)
  • 4 egész tojás
  • 1 nagy csipet só
Sütésre várakoznak a bucikák. Lenmaggal a tetejükön.

Elkészítése:

A tojásokat egy nagy tálban alaposan felverjük, majd hozzáadjuk a vaj/sajt krémet. Én Philadelphia Originalt használtam, de kacérkodom a gondolattal, hogy valamelyik finom zöld fűszeres sajtkrémmel is kipróbálom a receptet.

Ha jól eldolgoztuk a tojást a krémmel, jöhet bele a jó nagy csipet só és a sütőpor majd a lenmagliszt és a bambuszrostliszt. Csak a legvégén adjuk hozzá az útifű maghéjat, keverjük össze majd hagyjuk tíz percig pihenni a tésztát, hogy az útifű maghéjnak legyen ideje megkötni a nedvességet. Ezáltal kézzel könnyen formázható tésztát kapuk.

A pihenőidő lejárta után kapcsoljuk be a sütőt 200 C° (légkeverés esetén 180 C°) és amíg az melegszik hat egyenlő részre osztjuk a tésztát majd vizes kézzel megformázhatjuk a zsemléinket. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezzük a bucikat. Tetejüket megszórhatjuk magokkal, sóval, sajta, bármivel, amit a diétánk megenged és ami épp van otthon.

20-25 perc alatt készre sütjük. 6 darab ketogén, gluténmentes zsemle lesz belőle.

A recept egy szösszenettel más, de az elkészítési metódus teljesen hasonló, ezért merem ajánlani a következő videót

www.ketozis.hu

Ketogén diétával kapcsolatban ide kattintva még több ismeretre tehetsz szert.

Kiss Gabriella, hobbyblogger

Kövess, szeress, ossz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszett a bejegyzés? Kérlek oszd meg mással is!